NK Cross 25 maart 2023

NK Cross 25 maart 2023

Op zaterdag 25 maart stond Arenda aan de start van het NK Cross in Hellendoorn met startnummer 4501. De eerste 2 cijfers van de categorie voor het NK en dus nummer 1. Van te voren had ze al haar tegenstanders gecontroleerd en een podiumplek moest net mogelijk zijn. Maar zoals altijd, moest ze het eerst nog doen en natuurlijk speelt de vorm van de dag mee. Dit keer het NK cross dus in haar “achtertuin”, georganiseerd door haar eigen atletiekvereniging ASV Atletics. Veel bekenden en aanmoedigingen. Dit maakt het wel heel speciaal. Eerst even melden in callroom dat je er bent en dan richting start.

Om 14:20 uur was de start van de Vrouwen Masters alle categorieën bij Manege ’t Oale Spoor Hellendoorn. Op een loodzware omloop op en over de Hellendoornse berg moest ze 8545 meter afleggen. Ze had wel meegedaan met de Nijverdalsebergloop, de try-out voor het NK cross, dus het parcours was haar bekend.

De weersomstandigheden waren goed, lekker fris 6 graden, N3 en een zonnetje. Dus een korte broek, hemdje en handschoenen (deze kon ik zo uitgooien) en HOKA Tecton X (carbon trailschoen). Zonneklep op en allemaal achter de witte lijn. Geen voetje erop en toen het officiële startschot.

Een snelle start, eerst een vlak rondje manege (290 meter) dan voortdurend hoogtemeters maken, eerst een korte blauwe ronde (640 meter), daarna paars (990 meter), geel (1780 meter) en daarna 2 x rood (2400 meter). De rode ronde moesten 2x afleggen en deze ging door de Diepe Zandkuil met mulzand. Arenda liep de eerste rondjes op 2e positie in haar categorie. Ze kwam de manege weer in en haar zonneklep vloog al bijna af dus gooide ze deze af. Het bruggetje over in de manege en door de volgende rondes in. Echter werd ze ingehaald door een groepje (met de 2e vrouw V45) bij de rode ronde, een lange klim richting de zandkuil. Helaas kon ze niet aanhaken en werd het gaatje groter omhoog. De zandkuil door was daarna ook nog een erg pittig, eindelijk boven even herstellen en door knallen. Ze kwam weer dichterbij het groepje. Maar toen weer helling omhoog werd het gat weer groter. Het was niet meer haalbaar om bij te komen. Nu moest ze alleen door, weer door de zware zandkuil, de bovenbenen deden nu echt pijn. Boven doorknallen alleen maar naar beneden richting de finish. Dit werd dan ook de snelste kilometer. 23 seconden achter nummer, BRONS in 38:17min. Geweldig podium in eigen gemeente. Om 14:55 was de prijsuitreiking waar ze een mooie bronzen plak in ontvangst nam.

Hierna ging ze met Erik Hengstman (manager Runningteam Ultrarunners Nederland) door naar de HOI FM om daar geïnterviewd te worden door Andre Vliek in verband met de NK cross masters en de nominatie van de sportverkiezingen voor sportvrouw van de gemeente Hellendoorn 2022.